A Moody’s leminősítette Magyarországot

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody’s Investors Service.

hirdetés

A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody’s indoklása szerint növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira.

A hitelminősítő szerint emellett Magyarország “egyre fogékonyabb az eseménykockázatokra” a magas államadósság-teher, a külföldi befektetőktől való erőteljes függés és a jelentős finanszírozási igények miatt, miközben erősödik a külső piaci volatilitás is.

Magyarország államadós-besorolása a másik két nagy hitelminősítőnél – Standard & Poor’s, Fitch Ratings – továbbra is a befektetési ajánlású sávban, annak alsó szélén van, egyaránt “BBB mínusz” osztályzattal. Az S&P néhány órával a Moody’s csütörtök éjjeli bejelentése előtt tett utalást arra, hogy valószínűleg február végéig dönt a magyar adósosztályzatról, az IMF/EU-tárgyalások esélyeinek értékelése után.