A növények életciklusát irányító gént fedeztek fel

A növények éjszakai “álmát” és virágzását irányító gént fedeztek fel kutatók – számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

hirdetés

Az Edinburghi Egyetem kutatói számítógépes modell segítségével mutatták meg, hogy tizenkét gén miként működik együtt abban, hogy beállítsák a növények belső óráját.

A kerti zsázsa működését modellezve megállapították, hogy a TOC1 jelű fehérje – amelyet korábban már összefüggésbe hoztak a növények ébredésével – felelős azért, hogy éjszaka kisebb a gének aktivitása.

Az élőlények – állatok, növények, de még a baktériumok is – napi, 24 órás ritmust követnek életükben, ez a cirkadián ritmus. Ez teszi számukra lehetővé, hogy alkalmazkodjanak a fényváltozásokhoz, sőt az évszakok váltakozásához is.

“A növények számára különösen fontos a biológiai óra, hogy felkészülhessenek a nappalokra, éjszaka pedig energiát raktározhassanak növekedésükhöz” – magyarázta Andrew Millar professzor, a kutatók egyike.

Mostanra az edinburghi csoportnak sikerült feltérképeznie, hogy a tucatnyi gén miként működik együtt, illetve a nap mely időszakaiban aktívabbak. Eredményük más növények virágzásának megismerését is segíti, így az élelmiszernövényekről is többet lehet megtudni.

A tanulmányt a Molecular Systems Biology című szakfolyóiratban tették közzé.