A pápa békét sürgetett a világban karácsonyi beszédében

A Szent Péter bazilika központi lodzsájáról délben mondott beszéde után XVI. Benedek hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését és karácsonyi Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra.

hirdetés

A napsütötte Szent Péter teret megtöltötte a pápa karácsonyi beszédét hallgató rómaiak, olasz és külföldi turisták tömege. A szentszéki sajtóközpont első információi szerint a bazilika előtti téren több tízezren voltak. XVI. Benedek délben jelent meg a Szent Péter bazilika bíborba öltöztetett lodzsáján és szokás szerint innen mondta el olasz nyelvű karácsonyi üzenetét.

Először korunk emberének és Istennek a kapcsolatáról beszélt. A pápa úgy fogalmazott, a Megváltó betlehemi születését az egyház minden kontinensen hírül adja „nemzetiségi, nyelvi és kulturális határok nélkül”, ahogyan minden korban megváltásért kiált az ember „aki érzi, hogy nem bír egyedül túljutni a nehézségeken és veszélyeken”.

A teológus egyházfő kijelentette, hogy az emberben és a történelemben mélyen gyökerező rossz nem más mint “a magunktól való cselekedni akarás öntelt büszkesége, az Istennel való versengés és az ő helyettesítése annak eldöntésében, mi a jó és a rossz, uralkodva élet és halál felett„. “Isten az orvos és mi a betegek” – hangsúlyozta a megbékélés, a párbeszéd és az együttműködés útját szorgalmazó XVI. Benedek.

Beszéde második részében a pápa azokhoz fordult, akik a világ különböző részein “rendkívül nehéz helyzetben élnek”. Elsőként az Afrika szarván élőket említette, akiknél az éhínséget a stabilitás örök hiánya súlyosbítja. A nemzetközi közösség segítségét szorgalmazta az innen érkező számtalan menekült számára, “akik méltóságukban is kemény próbát szenvedtek el”.

XVI. Benedek vigaszt kért Délkelet-Ázsia népeinek, elsősorban a nemrég áradás sújtotta Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken. A pápa az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd újraindítását bátorította. A Szíriában dúló erőszak befejezését sürgette, mondván, hogy ott “már sok vér folyt”. Teljes megbékélést és stabilitást szorgalmazott Irakban és Afganisztánban. A közös jó építését áhította a társadalom minden tagjának bevonásával az észak-afrikai és közel-keleti társadalmakban. Párbeszédet és együttműködést kért Burmában. Politikai stabilitást szorgalmazott az afrikai Nagy Tavak térségében, minden polgár jogainak védelmét Dél-Szudánban.

Beszéde után a pápa az idén is hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését, először olaszul, a világnyelveken, majd végig az európai, afrikai, ázsiai nyelveken, legvégül latinul. A karácsonyi üdvözlet elhangzott héberül, arabul, kínaiul is, örmény, koreai, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul. A magyaroknak a pápa a 12. helyen kívánt “áldott karácsonyt”.

A latinul mondott Urbi et Orbi áldással lezárultak a XVI. Benedek pápa vezetett hetedik karácsony szertartásai.

XVI. Benedek december 24-én este tíz órakor a Szent Péter bazilikában harminc bíborossal együtt mutatta be a karácsonyi szentmisét. Homíliájában a karácsony mai üzenetéről beszélt a világban békét, az emberekben hitet sürgetve.