A római önkormányzat házasságra felkészítő tanfolyamot indított

Rómában nemcsak a plébániákon, hanem az önkormányzati hivatalokban is házasságra felkészítő tanfolyamokat rendeznek a házasulandók és válságba jutott kapcsolatban élők segítésére.

hirdetés

Hosszú távú befektetésnek nevezte a házassági tanfolyamokat Gianluigi De Palo, az olasz főváros családügyi tanácsosa. Az újságoknak elmondta, hogy a fogamzásgátló módszereket kivéve minden más téma szerepel a kezdő házasoknak és a már évek óta házasságban élőknek egyaránt indított kurzusokon.

Pszichológusok, szociológusok, orvosok, jogászok és más szakértők beszélnek családjogról, családon belüli erőszakról, a családoknak kínált önkormányzati szolgáltatásokról, gyereknevelésről.

Szó van arról is, miként változik meg a férfi és a nő élete a párkapcsolatban. A részt vevő házastársak tanácsokat kapnak a család anyagi gondjainak megoldásához, például a banki hitelintézéshez. Külön órákat tartanak a válságba jutott házasságok segítésére is.

“Kitűzött célunk, hogy  a tanfolyamokkal megfékezzük a válások számát” – hangsúlyozta De Paolo. Az első házassági felkészítő tanfolyamot Róma VIII. és XIII. kerületében indították. Itt él a legtöbb család, és a friss házasok többsége Rómának ezen a részén keres magának lakást az alacsonyabb ingatlanárak miatt.

A tanfolyamokra összesen nyolcvanötezer eurót szántak, és bíznak a sikerben. Hasonló tanfolyamot már tíz évvel ezelőtt is tartottak, akkor száz házaspár vett részt rajta. Azóta is tartják egymással a kapcsolatot, egyik sem vált el közülük.