A tisztújítás menetrendjéről tárgyal az MSZP választmánya

Az MSZP március végére tervezett tisztújításának menetrendjéről kezdett tárgyalást szombaton a szocialista párt országos választmánya.

hirdetés

Simon Gábor választmányi elnök napirend előtti felszólalásában közölte, hogy a zárt ülés elején Lakner Zoltán politológus idei évre vonatkozó előrejelzéseit hallgatják meg, majd Puch László pártigazgató és Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető ismerteti a tisztújítás menetrendjét.

Az MSZP fővárosi székházában rendezett tanácskozás megemlékezéssel kezdődött: Simon Gábor a holokauszt pénteki emléknapjára utalva hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben ne kerülhessen hatalomra olyan politikai erő, amely elfogadhatónak tartja vagy akár csak tagadja a holokausztot.

A választmányi elnök beszédében felidézte Francis Fukuyama amerikai filozófus napokban elhangzott, a magyar kormányt bíráló szavait is. Simon Gábor hangsúlyozta, a világszerte ismert tudósnak igaza van, amikor azt mondja, Orbán Viktor és kormánya nem felelősségteljesen használja hatalmát. A miniszterelnök a “matolcsyzmus” folytatásával, az ellenzéki hangok figyelmen kívül hagyásával az ország érdekei ellen cselekszik, és kizárólag hatalmi érdekeivel, a “Fidesz által elképzelt világ” felépítésével van elfoglalva – mondta Simon Gábor.

Az ülés előtt Balogh András, az MSZP elnökhelyettese kérdésekre válaszolva elmondta, úgy látja, Szanyi Tibor pártelnöki posztra jelentkezése mögött személyi ambíciók állnak, vagyis az nem a Mesterházy Attilával szembeni elégedetlenség jele.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője ugyanerről úgy vélekedett, egy demokratikus pártban előfordul, hogy több tehetséges ember is indul az elnöki posztért. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy vannak, akik eltérően képzelik el a párt stratégiáját, de szerinte ettől függetlenül mindenki azon dolgozik, hogy az MSZP sikeres legyen a következő választáson.

A választmány zárt ülésén történtekről várhatóan Simon Gábor tart sajtótájékoztatót délután.