Abbász szeptemberre várja a független államot

Ismét Szalám Fajjádot bízta meg kormányalakítással hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök, közvetlenül azután, hogy a miniszterelnök benyújtotta eddigi kabinetjének lemondását – közölték palesztin hivatalos források.

hirdetés

Az elnöki hivatal közleménye szerint Abbász a helyhatósági, parlamenti és elnökválasztás megrendezésével kapcsolatos feladatokat nevezte az új kormány egyik legfontosabb feladatának. Az elnök ugyanakkor “azt mondta, hogy az új kormánynak minden energiáját egy független palesztin állam szeptemberre való létrehozására kell összpontosítania” – áll a hivatalos közleményben.

A Fajjád és Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mozgalom több tagja régóta követelte a kabinet gyökeres átalakítását, s a lemondásokhoz a hátteret most a Hoszni Mubarak elnök távozását kikényszerítő egyiptomi forradalom adja.

A Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom azonnal törvénytelennek minősítette a Palesztin Hatóság kormányának lemondását, csakúgy mint Fajjád újbóli kormányalakítását.

A kabinetet 2007 óta vezető 58 éves közgazdász, Szalám Fajjád hétfőn nyújtotta be kormánya lemondását a Palesztin Hatóság elnökének. Rámalláhi források már vasárnap jelezték, hogy a kormányfő erre a lépésre készül, s azonnal egyeztetéseket kezd majd a palesztin pártokkal, valamint a civil társadalom képviselőivel a következő kormány összetételéről.

Fajjád a nyugati országokban is tekintélyre tett szert a palesztin pénzügyek szanálásával és a ciszjordániai biztonsági helyzet javításával. Az általa és Mahmúd Abbász által vezetett Fatah mozgalom több tagja ugyanakkor régóta követelte a kabinet gyökeres átalakítását.

Jasszer Abed Rabbo, Abbász elnök tanácsadója szombaton jelentette be: még szeptember előtt parlamenti és elnökválasztást rendeznének a palesztin autonóm területeken, hogy megújítsák a vezetés legitimitását azok után, hogy Abbász kivonult az Izraellel folyatott béketárgyalásokról, valamint Tunéziában és Egyiptomban is megbukott az a rezsim, amellyel a palesztin autonómia vezetése kapcsolatban állt.

Bár a választásokat már tavaly meg kellett volna tartani – mivel Abbász államfői mandátuma 2009 januárjában járt le, s csak a következő választás megrendezéséig hosszabbították meg -, a másik palesztin területet, a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom szinte azonnal elutasította az új parlamenti és elnökválasztást, ahogy a rámalláhi vezetés által korábban július 9-re kiírt helyhatósági választások megtartását is.