Áder: a magyar érdekek és értékek szószólója leszek

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János – ezt ígérte a szerdán megválasztott köztársasági elnök parlamenti beszédében.

hirdetés

Magyarország népe sikerre született – jelentette ki  Áder János. Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, “néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, “a múltat be kell vallani”. “Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.

Ehhez szerinte fel kell tenni a kérdést: “hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?”

Áder János szavai szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, “de a mi hazánk Magyarország”.

“A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat” – mondta, majd azzal folytatta: régóta adósai vagyunk önmagunknak a teljesítmény megbecsülésével. “Magyarországon rengeteg nagyszerű teljesítmény születik, ami azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nemcsak dolgos, hanem elismerten tehetséges népe vagyunk a világnak” – fogalmazott Áder János, aki szerint a mindennapok teljesítményét kell megtenni “közös életünk legfontosabb céljává és értékmérőjévé”.

Húszperces beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: “A haza minden előtt”.