Alig változott a forint árfolyama

A múlt hét vége óta kialakult szűk sávban ingadozik a forint árfolyama: az eurót szerda délelőtt tíz órakor 289,85 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a kedd délutáni 289,51 forintos jegyzéssel szemben.

hirdetés

A forint árfolyama különösebb befolyásoló tényezők híján, gyenge forgalomban szűk sávban ingadozott az elmúlt napokban.     A forint az elmúlt hét elején még 294-es, két hete pedig 298 forintos euró jegyzés felett állt. Az év elején 324 forintos euró jegyzés feletti árfolyamához képest a forint mostanra már több mint tíz százalékkal erősödött.

Elemzők szerint a forint árfolyama csak az EU/IMF -megállapodásról folyó tárgyalások kedvező alakulására utaló híreknek köszönhetően mozdulhat el tartósan és jelentős mértékben a 290 forintos euró jegyzés alá. Az euróövezeti válságrendezés befektetői kockázatvállalási hajlandóságot javító következményeit a piacok már jórészt diszkontálták.

A svájci frankot 240,30 forinton jegyezték szerdán délelőtt a kedd délutáni 240,10 forint után. A dollár jegyzése 218,35 forint az előző délutáni 218,91 forinttal szemben, a japán jent pedig szerdán délelőtt 2,6065 forinton jegyezték az előző délutáni 2,6174 forint után.

Az euró az euróövezeti adósságszolgálati válság rendeződésének egymást követő jeleire ismét mérsékelt, ingadozásokkal tűzdelt erősödésben van: az elmúlt héten 1,3000-as dollár jegyzés közvetlen közelében elért egyhavi mélypontjához képest szerdára 1,3280 dollárra, két heti csúcsra emelkedett. Március 20-án lett volna kénytelen Görögország államcsődöt jelenteni, ha nem kapja meg a második EU/IMF segélycsomagot.

A jen a japán jegybank múlt havi monetáris lazítása óta gyengül, szerdán öthavi mélypontot érintett az euróval szemben, a dollár ellenében pedig 11 havi mélypont környékén mozog.

A térségbeli devizák árfolyama is alig változott szerda reggelre: a lengyel zloty 0,08 százalékkal, a cseh korona pedig 0,01 százalékkal gyengült, a román lej árfolyama pedig nem változott.