Andor László: korrekt, szakmai jellegű a kapcsolat az új kormánnyal

Korrekt, szakmai jellegű a kapcsolata a kormánnyal Andor Lászlónak; a foglalkoztatásért felelős uniós biztos erről a Vasárnapi Híreknek adott interjúban beszélt. Arra a felvetésre, hogy jelölésekor sok kritikát kapott a Fidesztől, azt mondta: az még a kampány idején volt, a kormány megalakulása óta viszont több új miniszterrel és államtitkárral találkozott; elsősorban azokkal, akik az EU-ügyekben, valamint a gazdaság-, foglalkoztatás- és szociálpolitikában illetékesek. E megbeszélések keretében nemcsak a szakpolitikai kérdésekről váltottak szót, hanem a januártól kezdődő magyar EU-elnökségről is, ennek eredményes lebonyolításához ugyanis a kabinete segítséget tud nyújtani.

hirdetés

A Magyarországon történt személycserékről, leváltásokról és elbocsátásokról azt mondta: eljutott hozzá a magyar szakszervezetek tiltakozása. “Az Európai Bizottság nevében ezzel kapcsolatban annyit mondhatok, hogy a szociális párbeszéd fenntartása, a munkavállalói szervezetekkel, a szakszervezetekkel való folyamatos párbeszéd és érdekegyeztetés uniós alapkövetelmény” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: a Bizottság természetesen nem mondhatja meg, hogy egyes ágazatokban hány köztisztviselőre van szükség, azt sem, hogy személy szerint kire, de minden jelentős döntésnek a szakszervezetekkel való egyeztetés alapján kell megszületnie. Mint mondta, “az Európai Bizottság tagjaiként mi – és személyesen Barroso elnök úr is – rendszeresen konzultálunk az európai szakszervezetek képviselőivel, mi ezt tekintjük európai normának”.

Arra a kérdésre, miként tud segíteni az unió szegénységellenes programja a cigányság helyzetén, Andor László azt válaszolta, hogy az Európai Unió nem oldhatja meg a tagállamok helyett a cigányokkal kapcsolatos összes gondot, de anyagilag támogathat kiemelten hasznos kezdeményezéseket, s rászoríthatja a tagállamokat a cigányság társadalmi integrációjának felgyorsítására. Szerinte a cigányság felzárkóztatásában három dolog fontos: az oktatás, a szakképzés és a munkahely.

A magánnyugdíjpénztárak államosítására vonatkozó magyar kormányzati szándékról pedig azt mondta: “egy kialakult rendszer teljes felforgatását sehol sem ösztönözzük, de egy türelmes, konstruktív elemzésben és korrekciós folyamatban partnerek tudunk lenni”. Ez az útkeresés kiterjedhet a magánnyugdíjpénztárak bevezetése és az államháztartási hiány kiszámítása közötti összefüggésekre is – fűzte hozzá.