Áradások pusztítanak Thaiföldön és Malajziában

Súlyos áradásokat okozott a monszun Thaiföldön és Malajziában. Thaiföld déli részén a megduzzadt folyók bekerítettek egy nagyobb várost, a néhol 3-4 méter magas víz 100 ezer embert zárt el a külvilágtól. Malajzia északi részén 10 ezer embert kellett kitelepíteni.

hirdetés

Thaiföldön október eleje óta több mint 100 ember halt meg az árvizekben, de félő, hogy az egyre nagyobb területet sújtó úradások újabb áldozatokat szednek. A Hatjaj városát körülzáró árvizek kialakulását több napi heves esőzés előzte meg.

Kedden Hatjaj 80 százaléka volt víz alatt, és 30 ezer házban 100 ezer lakost ejtett foglyul az árvíz. A felhőszakadások áramszünetet is okoztak a térségben, ami több tízezer embert érint.

Thaiföldön az elmúlt hat hétben körülbelül 6 millió ember vesztette el az otthonát, földjét vagy jószágait az áradások miatt. A hatóságok leginkább Szongkhla tartomány miatt aggódnak, ahol az összes utat elöntötte a víz. Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök “óriási természeti katasztrófának” nevezte a történteket.

Malajziában szintén az esőzések vezettek áradáshoz az ország északi részében, ahol két tartományból összesen 10 ezer embert kellett kitelepíteni. Az elöntött régiókban 11 iskolában szünetelt a tanítás kedden.