Az MSZP a dolgozók jogbiztonságát félti

Az MSZP szerint elhibázott az a kormányzati gondolkodás, amely a foglalkoztatás bővülését és a munkaerőpiac rugalmasságát egyedül a munkavállalói jogok leépítésében találja meg. Az ellenzéki párt országos demonstrációsorozatot indít, amennyiben a kabinet nem állítja helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, és nem biztosítja a sztrájkhoz való jog gyakorlását.

hirdetés

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szombati telefonos sajtótájékoztatóján az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a rugalmas biztonság alapelvét hirdette meg, amit Magyarországnak is érvényesítenie kell. A munkaerőpiacon egyszerre kell érvényesülnie a rugalmasságnak és a munkavállalói jogbiztonságnak is – húzta alá.

Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a kormányzat csorbítja a dolgozók szociális és jogbiztonságát. Elfogadhatatlan az is, hogy a kabinet lenullázza a szociális párbeszéd intézményeit, és az új sztrájktörvénnyel ellehetetleníti a munkavállalók érdekképviseletét – mutatott rá. Hozzátette: ennek legfrissebb példája, amikor a BKV-szakszervezetek sztrájkhoz való kérelmét a bíróság elutasította.

Az MSZP szerint az is elfogadhatatlan, hogy alapvető jogszabályokat egyéni képviselői indítványként tárgyal a parlament, és így kikerüli az előzetes jogi érdekegyeztetés kötelezettségét.

A kormánynak új szemléletre van szüksége, amelyben nem legyőzni kell a munkavállalókat, a dolgozókat vagy a kisvállalkozókat, hanem együttműködni kell velük – jelentette ki a szocialista politikus.

Új feladat az ellenzék számára is, hogy ilyen erős túlhatalommal szemben védeni kell az állampolgári, munkavállalói érdekképviseletek minden lehetséges intézményesült és informálisan működő fórumát. Ugyanis a szociális párbeszéd nem öncélú, az közérdeket testesít meg, az a munkabéke fenntartásának eszköze – mutatott rá Simon Gábor.

Megfogalmazása szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács lecserélése egy “traccspartira” – azaz a Nemzeti Gazdasági Tanácsra -, az jó a kormánynak, de nem jó a munkavállalóknak, és végeredményben a munkaadóknak sem.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel az Orbán-csomag keretében tervezett, illetve már bevezetett szegényellenes és dolgozóellenes intézkedéseket, és a munka világának szereplői által adott javaslatok, vélemények ismeretében alakítsa politikáját. Állítsa helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, biztosítsa a sztrájkhoz való jog gyakorlását, és ne fenyegesse a továbbiakban a közszférában dolgozó munkavállalókat – mondta.

Ellenkező esetben akár országos demonstrációsorozat indításával lép fel az MSZP a munkavállalók támogatása érdekében – jelentette ki Simon Gábor.