Az Obama család demonstratív vakációt tartott a Mexikói-öbölben

27 órás mini-vakációra Floridába utazott a hétvégére az Egyesült Államok “első családja”, azzal a nem titkolt céllal, hogy eloszlassa a potenciális turisták félelmeit, akiket a BP fúrótornyának balesete által okozott olajszennyeződés tart vissza attól, hogy felkeressék a Mexikói-öböl partvidékét. Barack Obama elnök szombaton a kisebbik lánya, Sasha társaságában Panama Citynél megmártózott a tengerben és halas tacót evett, szombaton pedig egy delfinnéző sétahajókázáson vett részt. Az elnöki család helyi idő szerint vasárnap este tér vissza a Fehér Házba.

hirdetés


Az elnököt korábban többen bírálták amiatt, hogy miközben az amerikaiaknak azt javasolja, hogy nyaraljanak a Mexikói-öbölnél, ő maga mindeddig máshol vakációzott. Tavasszal Észak-Carolinában pihent, a nyár folyamán Maine államban, s a tervek szerint még augusztusban ellátogat a massachussettsi Martha’s Vineyard szigetre is. A first lady, Michelle Obama nemrégiben Spanyolországban járt.

Noha a BP kútjának szivárgását már sikerült elfojtani, és Florida 180 strandja közül csak 16-ot szennyezett be a kifolyt olaj, idegenforgalmi szakemberek szerint a nyaralókat még az érintetlenül maradt partszakaszoktól is visszatartja a katasztrófa idején bemutatott felvételek emléke.

Az víz tisztaságának bemutatására megrendezett elnöki fürdőzés ugyanakkor a média szempontjából nem volt szépséghiba nélküli. Az eseménytől ugyanis távoltartották a média kameráit. Az AP hírügynökség, amely megtagadta az elnöki pancsolásról a Fehér Ház által rendelkezésre bocsátott fotó közlését, nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Obama (a földnyelvvel elzárt) Szent András-öbölben, nem közvetlenül a Mexikói-öböl vizében úszott.