Az új szerb elnök első útja Moszkvába vezet?

Az új szerb elnök első külföldi útja Moszkvába vezet, ahol részt vesz a kormányzó Egységes Oroszország párt(JeR) május 26-i kongresszusán – vélte hétfőn egy JeR-képviselő.

hirdetés

Alekszandr Babakov, a duma parlamentközi szövetségi csoportjának vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Tomislav Nikolicot az Oroszországhoz való közeledés következetes híveként ismeri. Meg van győződve arról, hogy Nikolic beiktatása után is hű marad a két ország barátságának és partnerségének elveihez.

Az orosz duma képviselője szerint az orosz-szerb kapcsolatok előtt nagy lehetőségek állnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia a Déli Áramlat gázvezeték-projekt egyik kulcsfontosságú szereplője.

Babakov elmondta, hogy a Tomislav Nikolic vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS) együttműködési megállapodása van az Egységes Oroszország párttal. Ezért valószínűsítik a vasárnap Szerbia államfőjévé választott politikus részvételét a kormányzó orosz párt kongresszusán.

A rendezvényen, amint azt korábban beharangozták, Vlagyimir Putyin javaslatára Dmitrij Medvegyev kormányfőt várhatóan megválasztják a párt elnökének. Medvegyev áprilisban fogadta el a felkérést, hogy vezesse a pártot.