Bagdadi merénylet: 50-nél többen haltak meg

Ötvennél többen vesztették életüket, és mintegy hetvenen megsebesültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai által egy bagdadi keresztény templom ellen a vasárnapi mise idején elkövetett túszejtő akcióban, illetve a rendőrség túszmentő műveletében – közölték iraki források hétfőn.

hirdetés

Egy neve elhallgatását kérő iraki belügyminisztériumi tisztségviselő szerint öt terrorista halt meg, nyolc gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. A biztonsági erők hét tagja is elesett, másik tizenöt pedig megsebesült – tette hozzá. A halottak között van egy pap is.

Paszkál Varda volt környezetvédelmi miniszter, keresztény aktivista azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy ötven keresztény, öt túszejtő és a biztonsági erők több tagja lelte halálát a Miasszonyunk templomában.

Az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a támadást “a bálványimádás mocskos odúja” ellen. A túszejtők Irakban és Egyiptomban fogva tartott al-Kaida-tagok szabadon engedését követelték.

XVI. Benedek pápa hétfőn elítélte az egyik legfőbb bagdadi katolikus templomban előző nap elkövetett gyilkos merényletet, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy eszközölje ki a békét a közel-keleti térségben.

A katolikus egyházfő azt mondta, hogy a vasárnapi szentmise alatt meggyilkolt mintegy 52 hívő között két pap is volt. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai vasárnap az istentisztelet alatt foglalták el a bagdadi Miasszonyunk-templomot, az iraki főváros katolikus közösségének egyik fő szent helyét, túszul ejtve a teljes hívősereget.