Balsai-jelentés: Orbán az alkotmányozás után nézi át

Orbán Viktor kormányfő az alkotmányozás lezárultával tekinti át Balsai István (Fidesz) miniszterelnöki megbízott szakértői csoportjának a 2006. őszi események vizsgálatával kapcsolatos jelentését.

hirdetés

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden az MTI érdeklődésére azt mondta: “Balsai István egy alapos munkára kapott megbízást. A politikus jelentése már a miniszterelnöknél van, aki az alkotmányozási folyamat végén azonnal hozzákezd annak áttanulmányozásához”.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy befejezte a 2006. őszi eseményekkel foglalkozó vizsgálatát Balsai István szakértői munkacsoportja, és 150 oldalas jelentésüket a napokban átadták a kormányfőnek.

A napilap úgy tudja: a jelentés szerint a közterületen elfogott civilek elleni eljárások törvényes alapjai aggályosak voltak.

A bíróságok 147 embert úgy helyeztek előzetes letartóztatásba, hogy közülük másodfokon 144 esetben meg kellett szüntetni a kényszerintézkedést. A jelentés felveti az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is.