Bíznak a németekben: visszavonta a dioxin-rendeletet a főállatorvos

Az országos főállatorvos visszavonta a dioxin-rendeletet azzal az indokkal, hogy a német hatóságok képesek kiszűrni és megakadályozni a szennyezett termékek forgalomba hozatalát, illetve azért, mert az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak dioxinnal szennyezett élelmiszert a magyar piacon.

hirdetés

Kardeván Endre országos főállatorvos szerdán vonta vissza saját határozatát, azzal, hogy nem indokolt a korábbi elrendelt intézkedések fenntartása. Hozzáteszi: a németországi dioxin-ügy kapcsán a Magyarországon lefolytatott kockázat alapú hatósági ellenőrzések során a megengedett határérték feletti szennyezett tételt nem találtak.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a másodlagos élelmiszer-vizsgálatokon alapuló, meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket – olvasható a határozatban.

Február 1-jén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt közölte az MTI-vel, hogy a főállatorvos módosította a dioxin-rendeletet, de továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzést.

Az akkori módosítás szerint a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal behozó vállalkozó köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni azt az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának.