Budai az izraeli követhez fordult Joav Blum miatt

Az izraeli nagykövethez fordult tájékoztatásért Budai Gyula miniszterelnöki megbízott, hogy valóban folyik-e a sukorói ingatlant megvásárló Joav Blum ellen büntetőeljárás ingatlanspekuláció miatt Izraelben.

hirdetés

A miniszterelnöki megbízott elmondta: tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészséget, és azt kérte, amennyiben lehetséges, jogsegélyszolgálat keretében keressék meg az izraeli társhatóságot, és kérjenek felvilágosítást az ügyben.

Sem a vagyonkezelő, sem Gyurcsány Ferenc nem jártak el körültekintően, lényegében egy bűnözővel folytattak tárgyalást – közölte Budai.

Kitért arra is, hogy a múlt héten a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, s azt kérte Matolcsy Györgytől, hogy oldják fel azoknak az iratoknak a titkosítását, amelyek kiadását korábban üzleti titokra hivatkozva megtagadta a sukorói beruházásról szóló hatástanulmányt készítő cég.

Amennyiben a minisztérium feloldja a titkosítást, nyilvánosságra hozzák ezeket az iratokat – mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: a dokumentumok között szerepel az a hatástanulmány, amelynek alapján 2009. április 9-én 2,6 milliárd forint állami támogatást ítélt meg a beruházó részére.

Elmondta még, hogy Joav Blumnak nem a sukorói telekcsere volt az egyetlen ingatlanspekulációja Magyarországon. Budai Gyula közlése szerint 2007-ben Joav Blum megszerezte a Vas megyei Rádóckölkeden, egy 53 hektáros terület tulajdonjogát, majd a termőföldet magánszemélyként bevitte a Karka kft-be, amelynek két izraeli tulajdonosa volt. Ezt követően a termőföldet egy ciprusi off-shore cégnek adták tovább, közel ötmillió euróért értékesítve. Ennek a területnek az értékét – hasonlóan Sukoróhoz – valótlanul becsülték fel – jegyezte meg.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta: az elmúlt időszakban a Gyurcsány-kormány egy olyan befektetővel folytatott tárgyalásokat Joav Blum személyében, aki több alkalommal telekspekulációban vett részt. Mint mondta, az a volt miniszterelnök felelőssége, hogy nem tájékozódott kellőképpen, hogy ki a tárgyalópartnere. A vagyonkezelő felelőssége pedig, hogy azzal a Joav Blum-mal kötöttek csereszerződést Sukoró vonatkozásában, akinek Magyarországon már volt hasonló ingatlanpanamája.