CIB: most nem érdemes forintra váltani a svájci frank hitelt

Most nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt, mert akkor az ügyfél realizálja a veszteséget – mondta Lamboy Judít, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője szerdai budapesti tájékoztatóján. Az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban – elméleti feltételezéssel élve – folyamatosan 241 forintot nem ér el – jelezte Lamboy Judit.

hirdetés

A bajba jutott devizahitelesek problémáját csak a kormány, a bankok és az ügyfelek közösen képesek megoldani – hangsúlyozta a CIB üzletági vezetője. Hozzátette, hogy a CIB kínál a bajba jutott devizahitelesek számára úgynevezett megoldás hitelt forintban, amelynek kamata 7,5 százalék, kezelési költség nélkül.

Ez rövid távra “menedéket” jelenthet azok számára, akik 215-220 forintos svájci frank esetén már nem képesek törleszteni, mivel három éves türelmi időre jelentősen csökkenti a törlesztő részletet.

Lamboy Judit a tájékoztatón szólt a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által ismertetett nyolc pontról, amelyeket a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére dolgoztak ki, amelyek részeként megtiltanák például az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

A CIB lakossági üzletágának vezetője elmondta: a középárfolyam alkalmazása mintegy havi ezer forint megtakarítást jelent a példában szereplő 5 millió forintos svájci frank hitelnél, ahol most a törlesztő részlet közel 50 ezer forint.