Cozma-ügy: kezdődik az emberöléssel vádoltak pere

Ma kezdi meg a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak büntetőperének tárgyalását a Veszprém Megyei Bíróság. Az ügyészség három embert vádol emberölés bűntettével: R. Sándor sárbogárdi, N. Győző budapesti és Sz. Iván enyingi lakost.

hirdetés

Álláspontja szerint mindhárman elkövették – mint társtettesek – az emberölés bűntettét, továbbá egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértést és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettét. A negyed- és az ötödrendű vádlottat – P. Gábor budapesti és B. Csaba zalaegerszegi lakost – mint társtetteseket egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják.

A büntetőpernek további két vádlottja is van: G. Péterné és A. László budapesti lakost emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják, Marian Cozma meggyilkolását követően ők segítették R. Sándor és N. Győző Ausztriába menekülését.

A Cozma-ügyben az ügyészség az emberöléstől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettét. Ez utóbbi bűncselekményt illetően a Veszprémi Városi Bíróság június 16-án már megkezdte a 25 vádlott ügyének tárgyalását.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait – a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet – életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.