Deák, Erkel és Liszt leveleire bukkantak Sümegen

Deák Ferenc, Liszt Ferenc és Erkel Ferenc által írt levelekre bukkant a Darnay Kálmán kéziratgyűjteményének átvizsgálását végző helytörténet-kutató Sümegen a városi múzeumban.

hirdetés

A sümegi Darnay-hagyaték kutatását Tóth Gyula amatőr helytörténet-kutató végzi, aki egyre érdekesebb leveleket fedez fel – mondta Rátosi Ferenc polgármester szerdán az MTI-nek.

A páratlanul gazdag oklevél- és kéziratgyűjtemény 1945 előtt került a város tulajdonába. A városvezető tájékoztatása szerint a sümegi gyűjtemény jelentős részét a keszthelyi Balatoni Múzeumba szállították, tizennyolc doboznyi azonban a városi múzeumban maradt. A múzeum munkatársa egy Liszt Ferenc által írt levél, a zeneszerző előadásának kézzel írt példánya mellett Deák Ferenc két levelét és Erkel Ferenc kéziratát találta meg a dobozokban. Tavaly decemberben Kazinczy Ferenc és Batsányi János egy-egy eredeti levele került elő.

Liszt Ferenc 1876-os keltezésű levelében arról ír, hogy küld egy kis adományt édesanyja képének publikálására – mondta Tóth Gyula amatőr helytörténet-kutató. A levélből a címzett nem derül ki. A zenei előadásról szóló írása szerint a zeneóriás nyolc művet adott elő két volt tanítványával, a kor két híres személyiségével: a hamburgi születésű Popper Dáviddal, aki 1886-ban a magyar zeneakadémia tanára lett, valamint feleségével, Sophie Menter német zongoristával, zenepedagógussal. Utóbbi 1867-ben ismerkedett meg Liszt Ferenccel Bécsben, Sophie-t Liszt a kor legnagyobb zongoristájának tartotta és utolsó zongorakoncertjét neki ajánlotta.
Deák Ferenc Sümegen megtalált kehidai keltezésű levelében barátja, Kiss Pál részére kér származási tabellát, hogy az a családfáját bizonyítani tudja. A másik, szintén Kehidán íródott levelében a “haza bölcse” Takács János Zala vármegyei főorvosnak panaszkodik betegségéről.

Az Erkel-levél tartalmáról a kutató elmondta, hogy a zeneszerző 1863 novemberében az akkor Párizsban élő Szemere Bertalantól kér segítséget Hunyadi László című operájának párizsi bemutatójához.
A polgármester tervei szerint a most előkerült emlékek a sümegi múzeumban kapnak helyet.