Elhunyt Fürtös György keramikusművész

A pécsi Tüke-kút, a Palatinus Szálló mázas pirogránit díszítményei, és gyermekintézmény faláról ránk tekintő Cica-dombormű éppúgy Fürtös György keze nyomát őrzi, mint a Zsolnay-gyár 70-80-as évekből való sok-sok használati és dísztárgya, porcelán és eozin alkotása, de a Munkácsy-díjas keramikusművész tervezte a Pécsi Országos Színházi Találkozón gazdára találó dekoratív díjat is.

Fürtös György 1939. január 21-én született Pécsett. A Művészeti Gimnázium után a Magyar Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, Borsos Miklós és Csekovszky Árpád voltak a mesterei. A Zsolnay-gyárban töltötte üzemgyakorlatát, majd ide is került, 1971-80 között a dísztárgy-részleg tervezőművésze, vezetője volt.

Épületplasztikák, dekoratív falburkolatok, köztéri szobrok és pirogránit plasztikák sokasága fűződik nevéhez. Munkáiban az igényes dekorativitást humorral ötvözte, a világot is fricskázó kedvvel szemlélte. 1969-72 között részt vett a Siklósi Kerámia Szimpózium munkájában, hazai és külföldi művésztelepen is dolgozott.

Alkotásai számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, több műve közgyűjteményben található. Munkásságát Pécs városa 1998-ban Pro Civitate díjjal ismerte el, 1980-ban Munkácsy-díjat kapott.

Hirdetés

Comments are closed.