Elhúzódó uniós csúcsra számít a német vezetés

Mindenképpen keresztül akarja vinni az uniós alapszerződés módosítását a német vezetés a csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcson. Angela Merkel kancellár és kísérete arra számít, hogy az ellenállás miatt a hétvégéig tarthat az értekezlet.

hirdetés

A hivatalos menetrend szerint a csúcstalálkozó péntek délutánig tart, de a német delegáció tagjai elővigyázatosságból nem terveztek programot a hétvégére és visznek magukkal plusz egy váltás ruhát – írta csütörtökön a Handelsblatt című német üzleti lap. Merkel a konfrontációt választja – írta címoldalán a Die Welt.

A kancellári hivatalban már a csúcs előtt is igen harcias a hangnem, „Sokan még mindig nincsenek tisztában a helyzet komolyságával”, Berlin azonban „nem fogad el rossz kompromisszumokat, és nem hagyja, hogy a nagy ugrás helyett továbbra is csak topogjon az unió – írta a német lap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Németország a Franciaországgal közösen kidolgozott javaslatokat kívánja elfogadtatni, ezek mindenekelőtt szigorúbb költségvetési fegyelmet és a gazdaságpolitika széleskörű harmonizációját irányozzák elő.