Ellentámadást indított a líbiai kormány

Ellentámadást indítottak a líbiai kormányerők csütörtökön a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában, mivel a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők a fővároshoz közel eső fontos városok elfoglalásával egyre inkább fenyegetik Kadhafi hatalmi bázisát.

hirdetés

Az al-Arabíja arab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva számolt be róla, hogy a líbiai hadsereg Kadhafihoz hű alakulatai támadást hajtottak végre a felkelők ellen az-Závija városában. A hadsereg egy volt tisztje az-Závijából telefonon azt mondta a tévének, hogy “nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült”.

Egy másik szemtanú arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek a fővárostól mintegy 30 kilométerre lévő városból, hogy a hadsereg egyik egysége légvédelmi rakétákkal és géppuskákkal szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben a Kadhafi távozását követelő tiltakozók táboroztak, miután azok nem voltak hajlandóak elvonulni a katonák felszólítására.

A mecset belsejében és környékén táborozók – a szemtanú szerint többségükben csak vadászpuskákkal felfegyverkezett fiatalok – súlyos veszteségeket szenvedtek, az áldozatok számát azonban a férfi nem tudta megmondani. A kormányellenes tiltakozások február 15-i kezdete óta már több katonai egység átállt a felkelők oldalára.

A Kadhafihoz hű erők a hét elején viszont heves ellentámadásba lendültek, miután a négy évtizede hatalmon lévő líbiai vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése. A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy “felszabadítja” Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik – írta az AP.

Líbiából a szomszédos Tunéziába menekülő egyiptomi építőmunkások azt mondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a Tripolitól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuára ellenőrzését kormányellenes milíciák vették át.

Eközben elraboltatta és az állami televízióba vitette egykori protokollfőnökének két lányát Moammer Kadhafi líbiai vezető azért, hogy azok nyilvánosan cáfolják meg apjuk Franciaországban adott nyilatkozatait – közölte csütörtökön a párizsi emigrációban élő Núri al-Miszmári ügyvédje. “Jelenleg is Kadhafi embereinek kezei között vannak, ami bizonyítja, hogy meg akarják torolni (a volt protokollfőnök nyilatkozatait)” – mondta Frédéric Landon. Az ügyvéd jelezte: nem érti, miért utasította el a francia belügyminisztérium Miszmári kérését, amellyel rendőri védelemért folyamodott Franciaországban.

A volt protokollfőnök nyilatkozataiban Kadhafi erőinek fellépését rendre népirtásnak nevezte és több ízben beszélt afrikai zsoldosok bevetéséről.

A francia terrorelhárítási szervek – még a lányok elrablása előtt – úgy ítélték meg, hogy a volt líbiai politikus védelme nem indokolt, de jelezték: az arab országban zajló események függvényében a döntést hajlandók felülbírálni.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy Núri al-Miszmári több családtagjának vízumkérelmét elutasította a tripoli francia nagykövetség. “Több lánya is megjelent a francia nagykövetségen, de azt kérték tőlük, hogy szerezzenek be igazolást arról, hogy a líbiai hatóságok engedélyezik kiutazásukat az országból. Ez a diplomaták esetében szükséges, de nekik normál útlevelük van” – tette hozzá az ügyvéd.

A líbiai vezető egykori közvetlen munkatársa hivatalosan egészségügyi okokból érkezett múlt ősszel Franciaországba. Tripoli azonban távozása után sikkasztással vádolta meg, és a kiadatását kérte Párizstól. A francia hatóságok jelenleg vizsgálják a kérelmet, al-Miszmári tagadja a vádakat.