Eltűnhet az egyetlen gleccser a Csendes-óceán nyugati részén

Nem egészen öt éven belül eltűnhet a Csendes-óceán nyugati részén lévő egyetlen gleccser – figyelmeztetett egy amerikai kutató, miután visszatért expedíciójáról a csaknem 5000 méter magas Puncak Jaya hegyről, amely Új-Guinea szigetének indonéz felén található.

hirdetés

Lonnie Thompson, az Ohioi Állami Egyetem professzora szerint a gleccser évente hét méterrel zsugorodik, és miután mélysége nem haladja meg a 32 métert, négy-öt éven belül elenyészhet.

“Ez az egyetlen gleccser, amely a Föld legmelegebb vizű óceánjának, a Csendes-óecánnak nyugati részén található. Ha elolvad, ezeknek a jégrétegeknek a történelme örökre elvész” – mondta Jakartában, tizenhárom napos “mentőmissziója” után.

“Ez az első olyan gleccser, amelyet ismerek, ahol hallani lehet, hogy víz folyik a jég alatt” – tette hozzá az ismert gleccserszakértő, kiemelve, hogy naponta esett az eső a Pápua tartomány középső részén magasodó hegyen. Azért, hogy a gleccser nyomai fennmaradjanak, Thompson és csapata 88 méternyi jégtömbmintát vett, amely az ohiói egyetem gyűjteményét fogja gazdagítani.

A minták vizsgálatával megbecsülhetik a hőmérséklet múltbeli ingadozásait, ezen keresztül pedig talán jobban meg lehet érteni az éghajlat mostani változásait – mondta Thompson, aki bízik abban, hogy tanulmánya már jövőre megjelenik.