Erdő Péter: bátran hozhatunk áldozatot egymásért

Nem kell érdekeinket vagy jó közérzetünket egymástól féltenünk, bátran  hozhatunk áldozatot egymásért, ennél értékállóbb befektetés nem  létezik földi életünk számára – mondta Erdő Péter az esztergomi  Bazilikában tartott, húsvétvasárnapi szentmiséjén.

hirdetés

“Ha Jézus életét adta értünk, akiket barátainak nevez, akkor nekünk is ilyen nagyvonalú szeretetben kell élnünk. És akkor sok minden, ami megoldhatatlan nehézségnek látszik körülöttünk, egyszerre csak új távlatot kap. Ami lehetetlennek tűnt, lehetségessé válik” – tette hozzá a bíboros.

A halált a feltámadás követi, ezt az örömet osszuk meg a világgal, a feltámadás örömhíre forrassza eggyé a Krisztusban hívőket, tegye élő szeretetközösséggé az egész Egyházat – mondta, hozzátéve: ebből táplálkozzunk életünk minden napján, ebből a hitből szülessenek újjá családjaink.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek, s országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartanak.

Jézus feltámadását kiemelten ünnepli a katolikus egyház nyolc napon keresztül, az örömöt a többi között a szentmise végi áldáshoz kapcsolódó alleluja fejez ki, húsvét nyolcada a húsvétvasárnappal kezdődik és a következő, úgynevezett fehérvasárnappal, “az isteni irgalmasság vasárnapjával” zárul. Húsvéttól kezdve egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.