Erősödik a forint

Az általában is javuló euróövezeti befektetői bizalom és a Magyarországgal szembeni korábbi piaci fenntartások oldódásának köszönhetően jelentősen erősödött a forint szerdáról csütörtökre.

hirdetés

Az eurót csütörtök délután négy órakor 303,60 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délelőtti 309 forint közeli, illetve a szerda esti 305 forintos jegyzések után.

A svájci frank 251,50 forintos jegyzésen áll a szerda délelőtti 255 és esti 252 forint után. A dollár 235,60 forintos jegyzésre gyengült a szerda délelőtti 242 és az esti 238 forintról, a japán jen jegyzése pedig 3,0612 forint a szerda reggeli 3,15 feletti és szerda esti 3,10 forintos jegyzések után.

Szerdán és csütörtökön az euróövezeti befektetői bizalom növekedése tükröződött az euró árfolyamának erősödésében.

Az euró szerda-csütörtöki erősödését több tényező támogatta: az IMF forrásgyűjtő akciója a törlesztési problémákkal küzdő országok támogatási programjaihoz, az EFSF által aukcióra vitt kincstárjegyek – a hitelminősítői besorolásrontás ellenére is – csökkenő hozamszintje, valamint a sikeres spanyol és francia kötvényaukciók.

Szerda délutántól folyamatosan tartó lendületes erősödéshez segítette a forintot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdai európai parlamenti felszólalásában jelezte: Magyarország az EU-bizottság által felvetett problémák ügyében gyors megoldásra törekszik. A piacok szerdán délután a magyar CDS-árazásnak az európai átlagot meghaladó mértékű csökkenésével nyugtázták a miniszterelnöki beszédet.

A magyar szuverén adósság törlesztésére köthető biztosítási ügyletből képzett származékos befektetési eszköz a Credit Default Swap (CDS) kontraktusok jegyzése szerdán az előző esti 690 bázispontról 670 bázispontra esett vissza, alacsonyabb szintre az euróövezeti tag Írország 676 bázispontos CDS-árazásánál. Portugália CDS-árazása szerdán este 1.257 bázispont, Spanyolországé 405 bázispont, Olaszországé 504 bázispont volt.

Csütörtök délelőtt a magyar 5 éves CDS-árazás 654 bázisponton, Írországé 679, a portugál 1.264, a spanyol 396, az olasz pedig 493 bázispont volt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kétheti rendszerességgel megrendezett csütörtöki aukcióján számottevő, 117 bázispontos hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, mégpedig tavaly szeptember közepe óta első alkalommal a meghirdetett összegben. A szóban forgó kincstárjegy másodpiaci referencia hozama 6 bázisponttal csökkent a szerdaihoz képest. A másodpiacon az államkötvények referencia hozama rövidebb és hosszabb lejáratokra egyaránt mintegy 30 bázisponttal húzódott vissza a szerdairól.

A forint legerősebb csütörtöki jegyzése euróban 301,66 forint, svájci frankban 249,51, dollárban 233,46, japán jenben 3,0398 forint volt, ami mind a négy deviza viszonylatában idei forintárfolyam csúcsnak számít.

Az eurót 300 forint közeli szinten tavaly decemberben jegyezték utoljára. A 300 forint feletti szintet tavaly október végén érte el az euró jegyzése. Tavaly a forint árfolyama szeptember végéig a 270 forintos euró jegyzés jó tíz forint széles környezetében ingadozott. A gyengülés októberben kezdődött és idén január elején 324 forint feletti jegyzésnél tetőzött.