Északi Liga: megbukik az euró

Újabb Európa-ellenes kijelentést tett Umberto Bossi az Északi Liga vezére, aki biztosra veszi az euró bukását, de a lírára való visszatérést sem helyesli.

hirdetés

A kormánypártból egyedüli olasz ellenzéki erővé vált Északi Liga “felfüggesztette” a Silvio Berlusconival és az általa vezetett Szabadság Párttal (PdL) 1994 óta tartó szövetséget. “Egyelőre nem is találkozom Berlusconival. Ez most a várakozás ideje. Vége a házasságnak, külön élünk, ki-ki saját otthonában” – fogalmazott Umberto Bossi. A

zöldingesek pártjának vezére először nyilatkozott a PdL-Északi Liga koalíció novemberi bukása óta. Bossi kijelentette, Berlusconi jelenleg a “kommunistákkal van”, mivel megszavazza a demokratikus választások nélkül, a baloldal által is támogatott Mario Monti kormány “szegényeket és a kisnyugdíjasokat sanyargató” intézkedéseit.

“Padánia győzött, Olaszország veszített és Európában senki sem akar pénzt tenni az országmentő alapba, a németek teljes joggal nem akarják kifizetni a görögök és olaszok adósságait” – fogalmazott Bossi.

Hozzátette, “amikor az eurónak vége lesz, Padánia saját pénzt fog verni. Visszatérni a lírára? Minek? Azért hogy továbbra is eltartsuk a szélhámos politikusokat?” Az olasz sajtó szerint az Európa és euró-ellenes kijelentésekkel a Pó-alföldi köztársaság létrejöttéért küzdő Északi Liga nem tesz mást, mint a tavaszi helyhatósági választásokra készül bevált szlogenjeivel. A kormányváltás előtti felmérések 9,5 százalékra tették az Északi Liga országos támogatottságát.

Az euró 1996-os hivatalos bemutatásakor Bossi “történelmi tévedésnek” nevezte a közös európai pénzt, mely szerinte “túl erős valuta volt a túl gyenge olasz államhoz”.