Esztergom polgármestere gyalog indult a Parlamenthez

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere a városháza előtti térről pénteken gyalog indult a Parlamenthez csaknem kétszáz helyi lakos kíséretében, hogy nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnököt, a város díszpolgárát a képviselő-testület feloszlatására kérje a helyi Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt.

hirdetés

“Esztergom a keresztény értékeket szem előtt tartva várja a probléma megoldását. Kéri, hogy a miniszterelnök úr látogasson el hozzánk, és személyesen tájékozódjon az eseményekről. (…) A tarthatatlan helyzet orvoslására előre hozott önkormányzati választás kiírását sürgetjük. (…) Kérésünket több ezer aláírás erősíti meg” – áll a polgármester nyílt levelében.

Hatvannál több településről jelentkeztek civil szervezetek a megmozdulást támogató nyilatkozatokkal, eszközök felajánlásával – tájékoztatta a menet szervezője az MTI-t.

Váczy H. István elmondta, hogy a menet pártoktól független civil kezdeményezés. A menethez útközben bárki csatlakozhat; aki csak rövidebb utat tud vállalni, megteheti. A hét részre osztott útvonal pihenőhelyein önkéntes segítők várják a résztvevőket – tette hozzá.

Az élénk médiaérdeklődést kiváltó rendezvényt a rendőrség biztosítja. A menet szombaton kilenc órakor ér a Bazilika elé, ott 300 galambot reptetnek fel, majd Tétényi Éva a nyílt levelet a Parlamentnél a Miniszterelnökség protokollfőnökének adja át.

Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója közleményben reagált a kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához ezt a napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát.

“Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testületet feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez” – írta közleményében a helyi Fidesz-frakció.

Az elmúlt hetekben civil szervezetek kezdtek aláírásgyűjtést az előre hozott választásokért. Az MTI információi szerint 7500-nál többen támogatták az új választásokat.