Európai és amerikai merényletekkel fenyegetőztek

A pakisztáni tálibok pénteken azzal fenyegetőztek, hogy “rövidesen” támadásokat indítanak az Egyesült Államokban és Európában, egyúttal elítélték, hogy Washington a minap felvette szervezetüket a terrorista csoportokról készített feketelistájára.

hirdetés

Az Egyesült Államok szerdán jelentette be, hogy a Tehrik-e-Talibán (TTP) névű szervezetet felvette a nemzetközi terrorista csoportokról vezetett feketelistájára. Keri Huszein Mahszúd, a TTP magas rangú vezetője – és öngyilkos merénylők “mentora” – telefonon a brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, a listára való felvételük azt mutatja, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik félnek tőlük.

A támadásokkal kapcsolatos figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy a szélsőségesek a héten fokozták pakisztáni tevékenységüket, növelve a nyomást a pakisztáni kormányra.

A Pakisztán délnyugati részén fekvő Kvettában egy öngyilkos merénylő okozta robbanás egy pénteki ünnepségen legalább 53 ember életét oltotta ki, s majdnem kétszázat megsebesített. A merénylet elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek, csakúgy, mint a lahori síiták elleni szerdai – összesen 35 emberéletet követelő – támadás esetében. A vallási fanatikus szunnita szélsőségesek legfőbb törekvése, hogy megdöntsék a nyugatbarát – és az áradások károsultjainak nyújtott segítség elégtelensége miatt egyébként is sebezhetővé vált – pakisztáni kormányt.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter afganisztáni látogatásán amiatt sajnálkozott, hogy az áradások miatt a pakisztáni hadsereg valószínűleg elhalasztja az Észak-Vazirisztán törzsi területen a tálib harcosok ellen tervezett hadműveleteit.