Fellegi: ősszel lehet EU/IMF- megállapodás

Magyarországnak elemi érdeke, hogy az EU-val és az IMF-fel hitelmegállapodást kössön, amely reálisan ősszel jöhet létre  – mondta Fellegi Tamás  a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Hozzátette: Magyarországnak nem érdeke a tárgyalások elhúzása megállapodás nélkül, azaz “a török kártya nem volt és nem lesz napirenden”.

Fellegi Tamás – aki után június elsejétől Varga Mihály, a  Miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár vezeti  a tárgyalásokat – mérföldkőnek nevezte április 25-ét. Az Európai Bizottság ugyanis ekkor adott zöld jelzést a tárgyalások megkezdéséhez, azaz létrejött a politikai kompromisszum – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezetekkel júniusban elkezdődhetnek a tárgyalások, amelyeket egy őszi időpontban a megállapodással le lehet zárni.

“Most a tárgyalások öt résztvevőjének, az EU és az IMF mellett az Európai Központi Banknak, a magyar kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak is az az érdeke, hogy folyamatosan üzenetet küldjön a piacnak, miszerint a megállapodás létre fog jönni” – fogalmazott a tárgyalásokat eddig vezető volt tárca nélküli miniszter.