Fico a Smernek követeli a szlovák házelnöki tisztséget

Ha valóban ellenzékbe kényszerül az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, akkor magának követeli a szlovák parlament házelnöki bársonyszékét – jelentette ki Robert Fico a szlovák rádió vitaműsorában.

hirdetés

“Amennyiben a kormány és a végrehajtó hatalom kialakításánál következetesen alkalmazzák az arányosság elvét, akkor ugyanolyan következetességgel kell eljárni a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában is. Azt a pártot, amelynek majdnem 35 százaléka van, s amelyet ellenzékbe kényszerítenek, megilleti a nemzeti tanács elnökének tisztsége” – hangsúlyozta a kormányfő-pártelnök. Pártja igényt tart több parlamenti bizottság vezetésére is.

Szerinte a Smer hasonlóan jogot formál azoknak az ellenőrző szerveknek – például a Közbeszerzési Hivatal – a vezetői tisztségeire is, amelyeket az eddigi kormány alatt az ellenzék töltött be. Arról Fico nem nyilatkozott, hogy ő maga szeretne-e a parlament elnöke lenni, vagy valaki mást képzel el ebben a tisztségben.

Megjegyezte: egyelőre még nem döntötte el, hogy a jövőbeni ellenzéki párt vezetőjeként mihez kezd.

A Smer majdnem 35 százalékkal megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást. Miután azonban nincs megfelelő, a kormányalakításhoz szükséges mandátumszámmal rendelkező koalíciós partnere, nem képes többségi kormányt alakítani. Ivan Gasparovic hétfőn tíz napot adott Ficonak, hogy megpróbálkozzon a kormányalakítással. Fico ismételten megerősítette, hogy folytatja próbálkozásait és szerdáig élni akar a lehetőséggel.

Vitapartnere, Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint Fico kísérlete felesleges időhúzás. Megerősítette, hogy a négy jobboldali párt egyike sem kíván koalícióra lépni a Smerrel. Figel szerint a négy párt – Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió, KDH, Szabadság és Szolidaritás, Híd – eltökélt abban, hogy közösen alakít kormányt. Koalíciójuknak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.