Folyamatosan csörög a parlagfű-vonal

A parlagfű-vonal elindítását követő néhány napban közel 30 hívás érkezett. A Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. szakemberei minden bejelentést ellenőriznek, és ha kell, kaszálnak a közterületeken. Magánterületen azonban minden esetben a tulajdonosnak kell kiirtaniuk az allergiát okozó gazt. A renitensek tetemes bírságra számíthatnak.

hirdetés

Az ingyenesen hívható 06-80/205-103-as zöldszámon lakossági bejelentéseket követően a parlagfű kommandó 48 órán belül eltávolítja a gyomnövényt.

A Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Pandur Károly a Pécs Tv-nek elmondta, a hívások kilencven százaléka nem a parlagfűre vonatkoznak, hanem általában a fű kaszálásával kapcsolatosak. A „maradék” tíz százaléknak is csak egy része vonatkozik a közterületen található parlagfűre, másik fele a magánterületeken burjánzó gyomról szóló bejelentés.

A Polgármesteri Hivatal hatósági főosztályának ágazati jogásza, Endrédi Gábor szerint június 30-ig kell a földhasználónak eleget tennie ama kötelezettségének, hogy a területén a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozza, azaz, ha a hónap végéig a tulajdonos lekaszálja a parlagfüvet, nem kell bírságra számítania.

Július 1-jével azonban már elindulnak az ellenőrzések, és a szabálytalankodókat megbírságolják. A birtokot olyan állapotban kell tartani, hogy a növény virágai ne fejlődhessenek ki később sem.

A helyszíni szemle keretében a hatósági osztály munkatársai jegyzőkönyvet vesznek fel a parlagfűvel borított ingatlanról, majd értesítik a tulajdonost. Az eljárás ezen szakaszában még van lehetőség arra, hogy a tulajdonos maga vágja le a parlagfüvet – így még megúszhatja a hatósági kaszálás költségét -, de a bírságot már nem kerülheti el.

A bírság a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően tizenötezer és ötmillió forint közötti lehet.