Forintosítaná a devizahiteleket a Jobbik

A Jobbik szerint a felvételkor számított árfolyamon kell forintosítani minden devizahitelt – közölte a párt álláspontját vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. A politikus azt mondta, hogy a kármentésbe be kell vonni a kereskedelmi bankokat is, „az ő extraprofitjuk kárára lehetne rendezni a helyzetet”.

A képviselő, további elképzeléseiket sorolva kitért arra is, hogy a bevont magán-nyugdíjpénztári vagyonból egy nemzeti kríziskezelőt állítanának fel, „ami nem ingatlanforgalmazással foglalkozik, aztán bérbeadással, mint ez az eszközkezelőnek elnevezett projekt”, hanem segít átkonstruálni a hiteleket. Hangsúlyozta, hogy a kríziskezelő nem feltétlenül fizetné vissza az adósságokat, mert a Jobbik nem akar „egy újabb bankkonszolidációs csomagot”.

Emellett a bevont magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részéből a Jobbik egy államilag támogatott bérlakásépítési programot is elindítana. Egyúttal „el kell hárítani azt az időzített bombát, amelyet sajnálatos módon a kormány önmaga idézett elő az úgynevezett szabályozott ingatlanfejlesztési társaságok engedélyezésével” – tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel kijelentette azt is, hogy ma Magyarországon körülbelül 135-140 ezer lakás devizahitele tekinthető bedőltnek. A kormány intézkedéseit bírálva ennek kapcsán elmondta, hogy az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának korábbi ülésén Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára arról beszélt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság évente körülbelül ötezer lakás megvásárlását finanszírozhatja.

Felhívta a figyelmet, hogy azóta ez a szám módosult, és a jelenlegi tervek alapján 2014-ig összesen terveznek ennyit finanszírozni.

A képviselő úgy számolt, hogy ha idén körülbelül 2600-2800 lakást árvereznek el, akkor az általános tartalékból elkülönített kétmilliárd forintból 7-800 ezer forint jutna egyre-egyre. Egyértelműnek nevezte, hogy a kormányzat nemzeti eszközkezelő modellje így még ezt a néhány ezer lakást sem lesz képes megmenteni.

hirdetés

Hirdetés