Franciaország megkezdi a romák kitoloncolását

A hazai és külföldi bírálatok ellenére a francia hatóságok csütörtökön visszatoloncolják Romániába a felszámolt illegális romatelepek lakóinak első csoportját – jelentette a francia sajtó. Először egy 79 fős csoportot küldenek haza repülővel.

hirdetés

A kormány közlése szerint az érintettek “szabad akaratukból” hagyják el Franciaországot, miután személyenként 300 euró (gyermekenként 100 euró) hazatérési támogatást kaptak az államtól.

Teodor Baconschi román külügyminiszter Bukarestben aggodalmát fejezte ki a francia hatóságok lépésével kapcsolatban. A miniszter egy rádióinterjúban elmondta, reméli, hogy minden egyes kitoloncolás esetében a törvények tiszteletben tartásával járnak el.

Baconschi óva intette Párizst attól, hogy a romákat “kollektív módon” és “etnikai alapon” utasítsák ki az országból, az ugyanis megsértené a személyek szabad mozgását biztosító uniós törvényeket, és ellentétes lenne a Románia és Franciaország közötti “stratégiai partnerséggel”.

A román diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy az ügyben augusztus 30-án két külügyi államtitkár hivatalos megbeszélésekre Párizsba utazik.