Göncz: Brüsszelben felmerült, alkalmas-e Magyarország az elnökség betöltésére

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére.

hirdetés

A volt külügyminiszter a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett “100 nap – Becsapott Magyarország” című budapesti konferencián elmondta: az érvek között szerepelt, hogy nem megfelelő Magyarország szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy ilyen konfliktusos a viszonya az uniós itézményekkel.

A kérdések között felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselnie – tette hozzá. Göncz Kinga úgy látja: mindezekhez hozzáadódik, hogy a kormány leváltotta Iván Gábort, aki eddig koordinálta az elnökségi felkészülést és egyeztetett a két másik országgal. Az EU-elnökségét a jövő év kezdetétől három ország, Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást váltva, de egymással szoros együttműködésben tölti be.

Véleménye szerint Magyarországgal szemben kialakult egyfajta bizalmatlanság gazdaságpolitikai szempontból és az a külső megítélése, hogy a kormány nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, illetve Európa számára érthetetlen, múltba forduló lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását. Kiemelte: Brüsszelben “a levegőben lóg”, hogy azok az országok, amelyek nem tartják a hiánycélt, komoly szankciókra számíthatnak, akár a szavazati jogukat is megvonhatják, vagy leállíthatják a strukturális alapok kifizetését.

Göncz Kinga kitért arra: az unióban központi kérdés a jegybanki függetlenség, s ha az Orbán-kormány nem lép vissza Simor András fizetésének csökkentése ügyében, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat az ország ellen. Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter a konferencián “narancsszínbe öltözött bolsevik világnak” nevezte a Fidesz kormányzását. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz saját képére formálja az országot, egy olyan “zárt, szektaszerű országgá”, amely az erős személyi kultuszon alapuló bolsevik pártoknak volt a sajátossága. Úgy értékelte: kormányzati szintre emelték a cinizmust, ahol nem követelmény a hozzáértés, a függetlenség és az emberi tartás, de a sírig tartó hűség a vezérhez igen.

Vitányi Iván, az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a konferencián úgy vélekedett: az új kormány forradalmat hirdetett, de “hungaroputyinista uralmat” épít. Mint mondta, Magyarország történelmében most először van lehetőség arra, hogy a társadalom saját erejéből küzdje le a jobboldali abszolutizmust. Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, aggódni kell, mert valóban az a Fidesz gazdaságpolitikája, amit az elmúlt hetekben látni lehetett. Álláspontja szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormánypárt gazdaságpolitikája irreális, megvalósíthatatlan.

Hangsúlyozta: olyan kormányzásra van szükség, amely a protekcionizmus helyett az integrációra, a belföldi keresletélénkítés helyett az exportpolitikára helyezi a hangsúlyt. A közgazdász úgy látja: a Fideszre biztosan nem lehet ráruházni az ország sorsáért viselt felelősséget, de nincs egyetlen olyan politikai erő sem, amelyre nyugodt szívvel rábízná. Szerinte ezt még létre kell hozni.