Gorbacsov szerint Putyinnak távoznia kellene a hatalomból

Mihail Gorbacsov szovjet exelnök szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek le kellene mondania az elnöki székért való küzdelemről, mert már túl hosszú ideje van hatalmon.

hirdetés

Az egykori Szovjetunió első és egyben egyetlen volt elnöke szombaton az Eho Moszkvi orosz rádióállomásnak nyilatkozott, éppen annak az évfordulónak az előestéjén, amikor húsz évvel ezelőtt – 1991. december 25-én – lemondott az akkora több hónapos agónia után már szétesett szovjet állam vezető posztjáról.

“Tulajdonképpen azt tanácsolnám Vlagyimir Valgyimirovics( Putyin)nak, hogy most távozzon. Három mandátum jött össze neki: kettő államfőként (2000-2008), egy miniszterelnökként – ez három időszak, nos, elég ebből. Mert ezek – a klánok – körülötte hoznak létre köröket” – mondta Gorbacsov, aki emlékeztetet arra, hogy húsz évvel ezelőtt őt senki sem távolította el posztjáról, ö maga jelentette be lemondását elnöki jogköreiről.

A szovjet exelnök szerint ezt kell tennie Putyinnak is. “Én ezt az utat választanám, akkor ezzel meg lehetne védeni azokat a pozitív dolgokat, amit ő eddig tett” – mondta Gorbacsov szombati nyilatkozatában, amelyben támogatásáról biztosította az aznapi több tízezres moszkvai ellenzéki tüntetés szervezőit.