Gyöngyöspatán nyolc polgármesterjelölt közül választhatnak vasárnap

Nyolc jelölt közül választhatnak polgármestert a gyöngyöspataiak a vasárnapi időközi önkormányzati választáson – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője pénteken az MTI-t.

hirdetés

A Heves megyei településen a parlamenti pártok közül csak a Jobbik indít saját jelöltet, míg a függetlenek között ott van a Véderő elnevezésű szerveződés országos parancsnoka és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője – közölte Mátyás István.

Az időközi polgármester-választást azért írták ki, mert április 18-án – egészségi okokra hivatkozva – lemondott Tábi László, a 2750 lakosú község független polgármestere.

Mint a jegyző elmondta, a Jobbik jelöltjeként Juhász Oszkár száll versenybe a posztért, míg függetlenként indul – ábécésorrendben – Bernáth Magdolna, Eszes Tamás (a Véderő országos parancsnoka), ifj. Farkas János (a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője), Maka Barnabás, Matalik Ferencné (a község alpolgármestere), Nádudvari Károly és Simó István.

A választási névjegyzékben 2141-en szerepelnek; érvényességi küszöb nincs, az lesz a polgármester, aki a legtöbb voksot kapja a 6 órakor kezdődő, 19 órakor záruló választáson. A helyi választási iroda a művelődési házban, az iskolában és a volt rendőrőrs épületében alakított ki szavazókört – mondta Mátyás István.

A gyöngyösi rendőrkapitánysághoz tartozó településen gyakorlatilag március eleje óta fokozott rendőri ellenőrzés van érvényben.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án – a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével – tartott demonstrációt, “magyarpárti tüntetést” a községben.

A Véderő elnevezésű szervezet már a polgármester lemondását követő időszakra hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám az április 22-24. közöttre tervezett rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábor időtartamára – a Vöröskereszt közreműködésével – Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket.

A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen eljárást indított, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

A Gyöngyösi Városi Bíróság június 15-én egy másik ügyben Eszes Tamást, nem jogerősen, egy év hat hónap, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt. A vád szerint Eszes Tamás ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án hajnalban garázdaság gyanújával elő akarták állítani Gyöngyöspatán. Az incidens azután történt, hogy a jobbikos Juhász Oszkár szerint előző este Eszes Tamás rátámadt és bántalmazta.

Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő még április 22-én, sajtótájékoztatóján azt mondta, pártjának semmi köze nincs a Véderő nevű mozgalomhoz. A Véderő inkább a Jobbik “ellenlábasa”, hiszen Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét, Juhász Oszkárt indítja – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy az elmúlt időszakban nem történt rendkívüli esemény a településen. A választás napján, vagyis vasárnap a rendőrség a szükséges erőkkel lesz jelen a községben – mondta Soltész Bálint.