Gyors IMF-megállapodás – erre számít Varga Mihály

Akár három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós hitelkeretet tartalmazó megállapodást is elképzelhetőnek tart Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki gyors megegyezésre számít a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – írja az origo internetes hírportál.

hirdetés

Az interjúban elmondta: további lépések kellenek a 2012-es tervezett hiány tartásához. Arra a megjegyzésre, hogy az elemzők 100-200 milliárd forintról beszélnek, azt mondta: “ezek nincsenek távol a kalkulációktól”.

Arra a kérdésre, hogy a bevételi, vagy a kiadási oldalon lesz-e jelentősebb változás, kifejtette: a kiadási oldal tartalékai egyre szűkösebbek, a bevételi oldal pedig azért veszélyes, mert a növekedést fogja vissza, ha újabb adók, vagy adók növelése kezdődik.

“Megint valamilyen mixet kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni. Ezek aránya a most zajló számításoktól függ” – tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is: “a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek”.

A volt pénzügyminiszter szerint a Nemzetközi Valutaalap mellett kiegyezésre van szükség a Bankszövetséggel és a jegybankkal is. A jegybanknak és kisebb mértékben a kormánynak is gesztusokat kell tenni, olyan kompromisszumra kell törekedni, ami a monetáris politikát is érdekeltté teszi abban, hogy segítse a kormány növekedési terveit – mondta.
Varga Mihály szerint az IMF-EU delegációjával január végére lehet megállapodás.