Gyurcsány: Szijjártó összevissza beszél

Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnök szóvivője “összevissza beszél”, amikor azt állítja, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján az alkotmányról nem lehet népszavazást tartani. Véleménye szerint “a Fideszen és a hozzá közel álló elnökön múlik, lesz-e népszavazás az új alkotmányról”.

hirdetés
Uránia Mozi

Szijjártó Péter a volt kormányfő szombaton, egy konferencián elhangzott felvetésére reagálva közölte: jelenleg jogszabály van, amely alapján nem lehet népszavazást tartani az új alkotmányról. Hozzátette, az alkotmányozás folyamatát azonban konzultációkra akarják építeni. Gyurcsány azt írja: létezik egy 1999-es alkotmánybírósági határozat, amely látszólag a szóvivő véleményét támasztja alá.

E szerint sem ügydöntő, sem véleménynyilvánító népszavazást nem kezdeményezhetnek az alkotmány módosításáról, így az új alkotmány megalkotásáról sem. Hangsúlyozza azonban, hogy a köztársasági elnök, a kormány vagy az országgyűlési képviselők egyharmada kezdeményezhet népszavazást az alkotmány módosítására vonatkozó kérdésről, ilyenkor azonban az Országgyűlés csak véleménynyilvánító népszavazást rendelhet el. Az, hogy az Országgyűlés elrendeli-e a népszavazást, szabad mérlegelésétől függ – emlékeztetett.

Kiemelte: ennél is erősebb jogintézmény a megerősítő népszavazás, ami azt jelenti, hogy egy elfogadott törvényről annak kihirdetése előtt tartanak népszavazást. Ez a népszavazás mindig ügydöntő és az Alkotmánybíróság már idézett 1999-es határozata szerint a megerősítő népszavazás alkotmánymódosításra is alkalmazható, ebből következően arra az új alkotmány esetében is van lehetőség – értékeli a szocialista politikus.

Kitért arra: egy 2009-es AB-határozat szerint megerősítő népszavazást a választópolgárok nem kezdeményezhetnek, arra a köztársasági elnök, a kormány vagy az országgyűlési képviselők egyharmada jogosult. A megerősítő népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés egyszerű többséggel, szabad mérlegelés alapján dönt.

A volt miniszterelnök jelzi: az alkotmány szerint a megerősítő népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor hirdetheti ki, ha azt a választópolgárok eredményes népszavazáson megerősítették, vagyis a népszavazáson részt vevők többsége támogatta, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede. Gyurcsány Ferenc úgy látja: “a Fideszen és a hozzá közel álló elnökön múlik, lesz-e népszavazás az új alkotmányról”.

Comments are closed.