Hagyományos családmodell – jobb teljesítmény

A hagyományos családmodellben felnövő fiúgyerekek nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól az iskolában és kerülik el a felfüggesztést, mint az egyedülálló anyák által nevelt társaik – derült ki egy amerikai tanulmányból.

hirdetés

A Chicagói Egyetem gazdasági tanszékének kutatói szerint a családszerkezet sokkal nagyobb hatással van a fiúgyermekek korai iskolai teljesítményére, mint az oktatás típusa, a tanár neme vagy a kortársak által gyakorolt nyomás. A szakemberek az iskolai felfüggesztések nemek közötti megoszlását vizsgálták az Egyesült Államokban, továbbá a gyerekek kognitív, szociális, érzelmi és fizikai fejlődésére vonatkozó felmérést is végeztek a szülők és a tanárok bevonásával.

Az eredmények szerint az “érzelmileg távolságtartó” szülők ellen lázadó fiúgyermekeknél jóval magasabb volt a valószínűsége a rossz viselkedésnek, az iskolából való kizárásnak és az alacsony eredményeknek. Ez a minta különösen az egyszülős családoknál volt jellemző, ahol az anyák valószínűleg “aránytalanul kevesebb energiát fektetnek a fiúgyermekeik nevelésébe, vagy kevésbé kötődnek hozzájuk érzelmileg, mint a lányokhoz”.

Az óvodás fiúk sokkal hajlamosabbak voltak a rendetlen viselkedésre, mint a lányok, és ez a fegyelembeli különbség jóval érzékelhetőbb volt, mint az olvasási vagy számolási képességekben tapasztalt eltérés. A fiatalkori rossz viselkedés később gyakran általános iskolai és gimnáziumi felfüggesztésekhez vezetett, amelyek növelték az iskolából való korai kirúgás kockázatát és az egyetemi tanulmányok elmaradását.

Nagy-Britanniában az ötéves kort elérő fiúk mintegy 19 százalékának jelent gondot a macska, a kutya vagy az anyu szavak megformálása, míg ugyanez a probléma az azonos korú lányok 10 százalékát érinti csak. A lányok a korai fejlődés minden területén – az olvasás, a kommunikáció, az alapvető számolás, a szociális készségek és a testi tudatosság szempontjából is – jobban szerepelnek. A fiúk teljesítménye tovább romlik 11 és 16 éves koruk után: kisebb valószínűséggel mennek egyetemre és rosszabb eredményeket produkálnak, mint a lányok.

Az amerikai tanulmány szerint a fegyelmetlenség csökkent a hagyományos családszerkezetben nevelkedett fiúknál, és élesen növekedett az egyedülálló anyák által neveltek körében. “A magasabb szintű szülői energia-befektetés talán több kockázatos helyzetben lévő fiút segíthetne megóvni a viselkedési problémák kialakulásától – idézte a szakembereket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). – Erre azonban jóval nagyobb az esély a hagyományos családmodellek esetében”.

A kutatók úgy találták, hogy a családszerkezet és a viselkedés közötti összefüggés “jóval gyengébbnek” bizonyult a lányoknál.