Házon kívül alkotmányoz az MSZP

Házon kívüli vitanapot fog kezdeményezni az MSZP, és vidéki “rész-Országgyűléseken” is megvitatja majd az alkotmányozás kérdéseit, de biztosan nem fog részt venni az alkotmányozás parlamenti munkájában – írja a Népszabadság.

hirdetés

A napilap információi szerint az MSZP keddi elnökségi ülésén ismét tárgyalták és várhatóan a vasárnapi frakcióülésen el is fogadják a párt alternatív alkotmánykoncepcióját. A Népszabadság értesülései szerint az már eldőlt, hogy a párt nem fog visszatérni az alkotmányozási folyamathoz, a parlamenti vitában nem fog részt venni. Annak ellenére sem, hogy voltak olyan szocialista vezetők, akik a részvétel mellett érveltek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a Népszabadságnak azt mondta: a következő tíz napban születik meg a döntés a párt vezető testületeiben arról, hogy részt vesznek-e majd az alkotmányozási vitában. Több LMP-s forrás ugyanakkor azt mondta: egyelőre az látszik esélyesebbnek, hogy az ökofrakció távol marad a parlamenti vitától. Ha így lesz, előállhat az a helyzet, hogy a kormánypárti többség mindössze a Jobbikkal tudja megvitatni az új alaptörvényt – olvasható a Népszabadságban.

Az Országgyűlés március 15-én “alkotmányozó nemzetgyűléssé” alakul át, és április 25-ig csak az új alaptörvénnyel foglalkozik majd. A tervek szerint húsvéthétfőn, a Fidesz tavalyi választási győzelmének első évfordulóján fogadják majd el az új alkotmányt – idézi fel a napilap.