HÖOK: a vizsgák számát is tartalmazza az új felsőoktatási törvény

A vizsgák számát is tartalmazza az új felsőoktatási törvény; ha ez nem történik meg, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levelet ír a miniszterelnöknek – mondta Körösparti Péter HÖOK-elnök hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

Ugyanakkor a HÖOK nem gondolja, hogy korlátlan számú vizsgaalkalmakat kell biztosítani, de a tervezett négy-öt alkalom utáni “kicsapást” indokolatlanul súlyosnak tartja.Ugyanígy nyílt levelet írnak Orbán Viktornak, ha december 10-éig, az egyeztetés határidejéig a koncepcióba nem kerül bele az, hogy a hallgatók megkapják az egyetértési jogot ahhoz, hogy beleszólhassanak az egyetemek és főiskolák tanulmányi és vizsgaszabályzataiba.

A tanulmányi és vizsgaszabályzatban ugyanis a hallgatók tanulmányi és vizsgarendjével kapcsolatos alapvető kérdéseket szabályozzák, mint például azt, hogy adott vizsgaidőszakban egy tantárgyból hány vizsgaalkalmat kell biztosítani.

A hallgató – státuszából adódóan – alapvetően kiszolgáltatott az oktatónak, ezért e két szabályzatban foglalt kérdések kapcsán nem elégséges a véleményezési jog. Mivel a hallgatónak is érdeke, hogy erős és piacképes diplomához jusson, hibás azt feltételezni, hogy a hallgatói képviselet a tanulmányi és vizsgaszabályzatban foglalt minőségi követelmények indokolatlan lazítására törekedne.

A HÖOK nem enged abból sem, hogy a hallgatók szenátusi képviseletének arányát a koncepcióban szereplő 15 százalékban állapítsák meg. Véleményük szerint a jelenlegi, azaz 25 és 33 százalék közötti arány megfelelő ebben a tekintetben. A HÖOK elnöke közölte: november 30-áig elküldik a koncepcióval foglalkozó államtitkárságnak észrevételeiket.