Idén végre fellendülhet az autópiac

Bár a regisztrációs adó kedvezőbbé válik, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd igazán a hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni. A Használtautó.hu szerint a jelenlegi árfolyamrekordok időszakában azonban erre kevés esély mutatkozik, a piac összességében jó esetben is a csak tavalyihoz hasonló, mérsékelt forgalomra számíthat.

A portál idézi Szemes Árpád ügyvezetőt, aki az idei kilátásokról elmondta, hogy a keresleti oldalon komoly deficit mutatkozik, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von el a piacról.

hirdetés

A portál szerint az év végére időlegesen magára talált a használtautó-piac. A használtautó-index értéke 100,8 százalék volt az utolsó negyedévben, ami három év óta először lépte át a 2009 eleji referenciaszintet. Mindez azonban még nem a stabil piaci fellendülés jele, hanem egyedi piaci fejlemények, a többi között a végtörlesztés miatti értékesítések, illetve az átírási illeték januártól esedékes jelentős emelésének eredménye.

Az autók átlagára továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnált.

A portál adatbázisa 2011 utolsó negyedére több mint 15 százalékkal nagyobb összforgalmat mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest, mivel az átírási illeték januári emelése miatt sokan még 2011-ben lecserélték autójukat.

Az ügyvezető szerint azonban, az év végi élénkülés csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt a 2011-ben növekedésnek indult import csak mérsékelni volt képes.

A használtautó-importot 2011 második félévben alapvetően a regisztrációs adóval kapcsolatos hírek mozgatták. Az év közepére havi 2 ezres szinten stabilizálódó forgalom augusztusban ugrott 3.400 fölé, majd szeptembertől novemberig a 4 ezres szint közelében járt. Az év második felében ugyanis a kedvezőbb avultatási szabályok időlegesen kedvezőbbé tették a regisztrációs adót, ráadásul az eredeti 2012-es adótervek még a regisztrációs adó jelentős emelését vetítették előre.

Az adatok szerint ezután alapvető fordulat történt, ugyanis novemberben vált ismertté az a módosító indítvány, amely 2012-re a legtöbb kategóriában mégiscsak jelentős adómérséklést vezet be. Erre a hírre decemberben ismét 2.347-re csökkent a hónap során regisztrált használt autók száma.