Index: gyanúsítottként hallgattak ki egy fővárosi rabbit

Különleges személyes adattal való visszaélés ügyében gyanúsítottként hallgatták ki Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz újbudai Bét Sálom zsinagógájának rabbiját – tudta meg az Index.

hirdetés

Az internetes lap keddi cikkében az olvasható, a napokban ujjlenyomatot vett, bűnügyi fotókat készített a rabbiról az illetékes kerületi rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású.

Radnóti Zoltán blogjából kiderült, a gyanúsítás mögött lényegében az áll, hogy a Mazsihisz egyik befolyásos alkalmazottjáról, E. O.-ról kiderítette, a zsidó vallási szabályok szerint nem vehet részt a zsidó liturgia bizonyos szertartásaiban, ugyanis anyai ágon nem zsidó, hanem katolikus származású.

A rabbi szerint a Mazsihisz vezetői “cinkos némasággal figyelték”, hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják. “Úgy tűnik, Önök fel sem fogják, milyen precedenst jelenthet ez a hatósági önkény, nemcsak az egész honi zsidóságra, de az összes többi vallási felekezetre nézve is” – írta a blogján Radnóti Zoltán.

Az Index szerint a rabbi blogjából az is kitűnik, hogy az ügy nem csupán E. O. vallási hátteréről szól, hanem egy kiterjedtebb ellentétről, amely megosztja a hitközség vezetését. A közzétett posztjaiban Radnóti azt is állítja, hogy a mostani rabosítást milliós pénzek, végkielégítések kifizetése is megelőzte – olvasható az internetes lapban.

Az MTI megkereste a BRFK-t az ügyben, de egyelőre nem válaszoltak az írásban feltett kérdésekre.