Intenzív zivatarokkal, de itt a meteorológiai nyár

Intenzív zivatarokkal kezdődött a meteorológiai nyár, de komolyabb lehűlésre nem kell számítani. Vasárnap 30 fok körüli maximumhőmérséklet várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a heves zivatarok miatt péntekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Zala, Somogy és Baranya megyére.

Polyánszky Zoltán, a szolgálat veszélyjelző munkatársa az MTI-nek elmondta: ezeken a területen kis valószínűséggel előfordulhatnak heves zivatarok, amelyeket erősebb széllökések, jégeső kísér. Ugyanakkor hozzátette: a jelenlegi prognózis szerint ilyen kísérő jelenségekre inkább csak a határ menti területeken kell számítani.

Tóth Katalin meteorológus elmondta: pénteken az országot elérte egy hidegfront, amely miatt több helyen intenzív zivatarok alakultak ki. A nyugatról kelet felé tartó csapadékzóna a fővárost már elérte, és a délutáni órákban várhatóan már el is hagyja az országot.

Addig is több helyen lehetnek rövid ideig tartó, de intenzív zivatarok. Helyenként 15 milliméternél több csapadék is hullhat – tette hozzá.

Lehűlésre nem kell számítani. A délutáni órákban 20-25, a késő esti órákban 14-19 Celsius-fok ígérkezik. A hétvégén is borús lesz az idő, elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szombaton 18-24 fok várható, vasárnap rövid felmelegedés kezdődik. Ekkor 23-29, hétfőn akár 23-31 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

A felmelegedés nem lesz tartós, ugyanis az előrejelzések szerint kedden újabb hidegfront várható, amely miatt jelentősen – 14-21 fokra – visszaesik a hőmérséklet – mondta Tóth Katalin.