Jobbik: Schmitt Pál sárba tiporta az államfői tisztség méltóságát

Az államfői tisztség becsületét és méltóságát tiporta sárba Schmitt Pál a magyarázkodásával – reagált közleményben a Jobbik elnöke a köztársasági elnök közmédiának adott péntek esti interjújára.

hirdetés

Vona Gábor szerint pártját “hidegzuhanyként érte a köztársasági elnök megátalkodottsága, hiszen az egyetlen erkölcsös és felelős döntés, a lemondás fel sem merült benne, de még a bűnbánat legapróbb jeleit sem lehetett tapasztalni nyilatkozatában”.

A pártelnök úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök kiengedte Schmitt Pál szellemét a palackból, amellyel már láthatóan nem tud mit kezdeni. Vona Gábor az elnök hivatalban maradásáról úgy fogalmazott: az egyértelműen Orbán Viktor szégyene. Schmitt Pálnak sportemberként joga van megvédeni saját, de nincs joga tönkretenni az ország becsületét – szögezte le.

A Jobbik elnöke párhuzamot vont Schmitt Pál, valamint Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista kormányfőkkel, akik – mint fogalmazott – hozzá hasonlóan ragaszkodtak hivatalukhoz az ügynökmúlt, illetve az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése után.

Vona Gábor szerint a nemzeti ellenzék álláspontja egyértelmű: Schmitt Pálnak le kell mondania államfői tisztségéről, utódját pedig közvetlenül a népnek kell megválasztania. Hozzátette: ezen a választáson akár Schmitt Pál is indulhatna, amennyiben – ígéretéhez híven – tisztességesen elkészít és megvéd egy szakdolgozatot.

“A Jobbik sajnálatosnak tartja azt is, hogy az izzadságszagú magyarázkodásra egy lakájinterjú keretében került sor” – fogalmazott a pártelnök.

Schmitt Pál a közmédiának pénteken adott interjújában arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották kisdoktori címéről, lemond az államfői posztról, azt mondta: “nincs összefüggés véleményem szerint, bár sokan így értelmezik”.

Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta meg kisdoktori értekezését, szerinte az becsületes férfimunka volt. Bejelentette: PhD-dolgozat írásába kezd és “Schmitt Pálként és köztársasági elnökként” is kiáll igazáért.