Jövő héten megválaszthatják az OVB új tagjait

Megválaszthatja jövő héten az Országgyűlés az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait. Az MTI szerdán úgy értesült, hogy még a héten kiírhatja Sólyom László köztársasági elnök az őszi önkormányzati választás időpontját.

hirdetés

Tekintettel arra, hogy egy idén júniusban elfogadott szabály szerint meg kell újítani az OVB-t a választások előtt, a Háznak döntenie kell ebben az ügyben. A házbizottság az önkormányzati választások kiírása esetén csütörtöki ülésén foglalkozik az OVB öt tagjának és póttagjának választásával kapcsolatos kérdésekkel.

Ha az augusztus 5-én lejáró mandátumú Sólyom László köztársasági elnök addig kiírja az önkormányzati választásokat, akkor a testület megújítása július 22-én történhet meg – következtethető ki a házbizottsági meghívóból.

Az OVB megújítása egy június 21-én elfogadott fideszes indítvány nyomán vált szükségessé. A Horváth Zsolt által kezdeményezett, a választási eljárásról szóló törvény módosítását szorgalmazó javaslatot 259 igen, 98 nem mellett fogadta el a parlament, a kormányoldal támogatta, az ellenzék elutasította azt.

A június 29-én kihirdetett új szabály szerint az OVB minden általános választás – az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás – előtt megújul: az OVB választott tagjait a választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell megválasztani.

A törvény indoklása szerint ez a megoldás a nemzetközi gyakorlatban is ismert, és lehetőséget teremt arra, hogy a különböző választástípusokból fakadó eltérő szempontokat is mérlegelhesse az Országgyűlés az OVB tagjainak megválasztásakor.

Az ezt megelőző szabály úgy szólt, hogy az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, azaz négyévente, legkésőbb a szavazás előtti 51. napon kell megválasztani.

Szigeti Péter, az OVB jelenlegi elnöke július 9-én bejelentette: az OVB az Alkotmánybírósághoz fordult utólagos normakontrollt kérve a testület megválasztását érintő jogszabály-módosítás miatt. Az OVB-elnök egyebek mellett egy 2007-es alkotmánybírósági határozatra hívta fel a figyelmet, amely szerint “az egyedi esetre szabott, jogszabályi formába öltöztetett döntés” sérti az alkotmányban deklarált jogállamiság elvének szerves részét képező jogbiztonságot.