KDNP: ne legyen ebadó a vadászkutyák után!

Nem fizettetnének ebrendészeti hozzájárulást a vadászkutyák után kereszténydemokrata képviselők.

hirdetés

Semjén Zsolt – aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is -, Simicskó István, Sáringer-Kenyeres Tamás és Pálffy István az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatukban indítványozzák, hogy a jogszabály rögzítse: nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás “a vadászkamara által kiállított, megfelelő kiképzettséget tanúsító — a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó — sorszámmal ellátott vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező” eb után.

A parlamenti honlapon elérhető előterjesztés indoklásában hivatkoznak arra, hogy a vadászatról szóló törvény előírja, a vadászatra jogosult köteles a vadászat alkalmával a vadászterület jellegének megfelelő, vadászatra kiképzett vadászkutyáról gondoskodni; a vad keresésére, felkutatására csak igazoltan vadászatra kiképzett kutyát lehet alkalmazni.

A vadászkutya szerepe a vadgazdálkodásban meghatározó, nem véletlenül törvény írja elő alkalmazásának kötelezettségét – írják. Hozzáteszik: “a sebzett apró-, illetve nagyvad terítékre hozatalának anyagi vonzata a vadgazda számára nem elhanyagolható, de állatvédelmi szempontból a sebzett vad megtalálása és szenvedéstől mielőbbi megváltása ettől sokkal nemesebb érdek”, amely egyértelműen indokolja a módosításnak az állatvédelmi törvénybe történő felvételét.

Az előterjesztők kitérnek arra is, hogy egy aktívan vadászó kutya tartási, orvosi és kiképzésének költsége éves szinten jelentős összeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli. “Nem lenne szerencsés ezen — általában teljes egészében meg nem térülő — költségeket még tovább növelni, figyelemmel arra is, hogy a hivatásos vadászok a törvényben számukra kötelezően előírt feladatok végrehajtásához tartják a vadászkutyákat” – foglalnak állást a beterjesztők.