Kicsit süti: négybillió Celsius-fokot állítottak elő

Négybillió Celsius-fok az ember által előállított legmagasabb hőmérséklet, amelyet az amerikai relativisztikus nehézion-ütköztető (Relativistic Heavy Ion Collider – RHIC) STAR-kísérletében értek el, az eredmény bekerült a Guinness rekordok könyvébe.

hirdetés

A protonokat és neutronokat még kisebb részecskék, kvarkok és gluonok alkotják. Ezeket jelenleg nem lehet szabadon megfigyelni, a világegyetem létrejöttekor azonban, az ősrobbanás után néhány mikromásodperccel a magas hőmérséklet miatt ezek a részecskék szabadon létezhettek – olvasható a Discovery News hírei között (news.discovery.com).

Az anyagnak ezt a másfajta halmazállapotát, az univerzum forró “őslevesét” kívánja létrehozni az amerikai energiaügyi minisztérium brookhaveni nemzeti laboratóriumához tartozó RHIC. A négy méterrel a föld alá telepített gyorsító 3,8 kilométeres gyűrűjében aranyionok száguldanak a fényéhez közeli sebességgel mindkét irányban. A nehézionok pályája hat ponton keresztezi egymást. Amikor az aranyionok ütköznek, kvarkokból és gluonokból álló forró, sűrű plazma – gyakorlatilag súrlódásmentes folyadék jön létre.

A Guinness rekordok könyvébe joggal került be a négybillió Celsius-fok. Ez valóban az ember által eddig elért legmagasabb hőmérséklet, a RHIC-gyorsítóban 250 ezerszer forróbb a “helyzet”, mint a Nap belsejében.