Kihalás fenyegeti a világ legritkább delfinjét

Végleg eltűnhet a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a hector delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfaja, amelyet leginkább a halászat miatt fenyeget a kihalás veszélye. Már csak 55 kifejlett példány van belőle.

hirdetés

Az új-zélandi Aucklandi Egyetemmel és az amerikai Oergoni Állami Egyetemmel közösen végzett kutatásai nyomán Nabu természetvédő szervezet emlékeztetett, az elmúlt hét évben felére csökkent a Cephalorhynchus hectori maui állománya. 2004-ben még a hector delfin alfajának 111 példányát számolták össze.

Az alig 50 kilogrammos és jellemzően 1,5 méteres delfinek között már csak legfeljebb 20 termékeny nőstény található. A maui delfinek akár 20 évig is élhetnek, a nőstények azonban csak 7-9 éves koruk között válnak ivaréretté. Általában 2-4 évente hoznak világra borjút, vagyis az állomány amúgy is csak nagyon lassan tudna növekedni.

A hector delfin alfaja iskolának nevezett csoportokban él mintegy 20 méteres vízmélységben, és többi társához hasonlóan visszhang alapján tájékozódik, keres élelmet. Az állatok azonban nem mindig használják ezt a képességüket, ezért fordulhat elő, hogy halászhálókba gabalyodnak. 1970, az újfajta halászháló bevezetése óta a maui delfinek száma 90 százalékkal csökkent.

Ez a fajta delfin kizárólag Új-Zéland Déli-szigeténél honos. Élőhelyük nagy részét már védetté nyilvánították, a Nabu most azt követeli a wellingtoni kormánytól, tiltsa be a halászat delfinekre veszélyes formáit.

Az alfaj eltűnése az egész táplálékláncra hatással lenne és tartósan megváltoztatná Új-Zéland partjainak ökoszisztémáját. “Meg kell értenünk, hogy a mai delfin elvesztése a gazdaság számára is rossz lenne” – mondta Wayne Linklater tengerkutató.